De insectenpopulatie rond uw huis is de afgelopen tijd dramatisch verminderd. Hoeveel precies laten we aan biologen over maar sommige onderzoeken suggereren zelfs 75% in de afgelopen 25 jaar. Ze hebben uw hulp dus hard nodig. Wat zeg ik? Wij hebben hun hulp hard nodig. Zonder insecten stort ons hele ecologisch systeem in elkaar dus het is de hoogste tijd om ons steentje bij te dragen aan een opleving van onze aantallen en diversiteit van soorten.
![](http://wildtuin.nl/wp-content/uploads/2023/08/insects-1024x768.jpg)
Ieder perceel in Nederland heeft een erfafscheiding. Zo ook uw tuin. Wanneer u zonnige, op het zuiden uitkijkende delen van die erfafscheiding voorziet van een schuilplaats voor insecten helpt u ze zich voortplanten en overleven. Dit kan hand in hand gaan met een oogstrelende, privacy bevorderende structuur die in de behoeften van onze kleine vriendjes voorziet: Een insectenwand. Gemeentes verlenen hier tegenwoordig graag omgevingsvergunningen voor omdat het geheel in lijn is met hun eigen beleid.
Vaak kan met een kleine inspanning een bestaande erfafscheiding tot een insectenhotel omgetoverd worden. Zo kunnen in stenen muren nissen, gaten en kieren aangebracht worden waarin bijen graag hun eitjes leggen, torretjes een thuis vinden en allerhande duizendpotigen de buurt onveilig maken. Steen afwisselen met beplantte aarde, dood hout, bamboe steeltjes, mossen en water levert een complexe microwereld op waar de insectenwereld blij van wordt. Dit kunt u vaak prima zelf doen. Het is een leuke, leerzame activiteit om met de kinderen uit te voeren die acuut directe betrokkenheid met de natuur oplevert. Win-win. Verwijder hier en daar wat steen en maak de muur zo complex mogelijk. Lukt u dit niet alleen dan voeren wij de werkzaamheden graag voor u uit.
![](http://wildtuin.nl/wp-content/uploads/2023/08/zweefvlieg-1024x768.jpg)
Mocht uw erfafscheiding uit een hekwerk bestaan dan kan dit ook prima als basis dienen voor een insectenwand. Enkele verticale en horizontale palen achter uw hek leveren een mogelijkheid voor een raamwerk op dat gevuld kan worden met de benodigde schuilplaatsen. Snoeiafval kan tussen deze dubbele laag opgebouwd worden om zo een houtwal te creëren waarin de microwereld tot leven komt. Wissel ook hier zoveel mogelijk af, diversiteit en complexiteit zijn sleutelbegrippen.
![](http://wildtuin.nl/wp-content/uploads/2023/08/wildkering-1024x768.jpg)
Wilde bijen leggen hun eitjes in gaatjes waar ze net inpassen, op zonnige plekken, het liefst uitkijkend op de zuidelijke hemel. Ieder dikker stuk hout kan met behulp van wat boortjes op eenvoudige wijze voorzien worden van zoveel mogelijk verschillende diameter gaatjes en zo een broedplaats vormen voor deze met uitsterven bedreigde diersoorten. Bijenboompje (Sporkehout) erbij planten en dan kunnen we er weer een paar honderd bijen bijtellen. Winst!
![](http://wildtuin.nl/wp-content/uploads/2023/08/nestende-wilde-bij-1024x768.jpg)
Bestaat er nog geen erfafscheiding of is deze volledig aan vernieuwing toe dan leggen wij graag een gloednieuwe voor u aan die tevens de natuur een handje helpt. Wij staan te popelen om van uw erfafscheiding een broedkamer te maken en om op uw perceel een insectenhotel aan te leggen.